(u)sud

(u)sud

Instalacija (u)sud je interaktivna igra koja progovara o varljivost olakog osuđivanja pojedinaca te preispituje površnost pojmova kao što su “pravda”, “Zakon”, “kriv”, “nedužan”, “osuđen” i “optužen”.

(u)sud je prvi javni Art Labov projekt, a njegova primarna namijena jest uspostavljanje interakcije s publikom. Posjetitelju su na eksponatu predstavljena lica neimenovanih osoba, zajedno s navodnim zločinom koje su počinile. Posjetitelj na temelju vizualnog dojma procjenjuje je li optužba ispod fotografije istinita ili lažna a na kraju provjerava ispravnost svojih zaključaka.

Ovaj je interaktivni eksponat zamišljen kao oruđe za preispitivanje društvenih predrasuda na temelju vizualnog dojma koje su ukorijenjene u svakome od nas. S obzirom da ljudsko poimanje svijeta počiva na društvenim konstruktima koji hrane stereotipnim doživljajem čija je funkcija legitimacija već ustaljenih kulturoloških vrednota, ovaj eksponat ispituje problematiku legitimnosti svakodnevnog diskurza u smislu apsolutne validnosti i činjeničnosti.

Eksponat je prvotno bio predstavljen u sklopu cijenjene i kontroverzne izložbe “Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna” u organizaciji udruge Kontejner. Izložba se održala od 18. do 25. 11. 2016. u prostoru Pogona Jedinstvo.

Nakon toga, Art Lab je s eksponatom gostovao i u genijalnom prostoru Knjigozemska udruge Punktum u Zadru.

%d blogeri kao ovaj: