Glazbeno putovanje na Cabo Verde

Glazbeno putovanje na Cabo Verde

Kada spojite zapadnoafričku kulturu s Portugalom, začinite ju valovima Atlantskog oceana, dodate prstohvat saudade i to bogatstvo raspršite na deset vulkanskih otočića dobit ćete predivnu zemlju Cabo Verde, u našim krajevima poznatiju pod imenom Zelenortsko otočje. Taj maleni arhipelag koji broji tek 543 767 stanovnika, oduševljava kulturnom baštinom prema kojoj nije ostao ravnodušan niti UNESCO. Upravo je zato prošle godine popis svjetske nematerijalne baštine postao bogatiji za biser nastao u srcima, glasu i prstima kapverđana. Radi se o morni, glazbenom žanru koji je proslavila bosonoga diva Cesária Évora.

No, iako je domovina Cesárie Évore maleno i izolirano afričko otočje, glazbeno je bogatstvo obrnuto proporcionalno siromaštvu i ogoljenosti te atlantske zemlje pa zato na samo 4033 km2, zelenortsku nematerijalnu baštinu obogaćuju morna, coladeira, funaná, batuque, tabanka i mnogi drugi glazbeni izričaji.

Morna, koju je Cesária najčešće pjevala, korijene vuče iz 18. stoljeća i autentični je  plod kolonizacije. Etnomuzikolozi pretpostavljaju da je nastala na otoku Boa Vista pod utjecajem starijih glazbenih žanrova  lundum i choros. U tom se glazbenom žanru isprepleo portugalski fado s elementima glazbe Senegala i Angole. Morna se izvodi na kapverdskom kreolskom jeziku, a pjesnik Eugenio Tavares je odigrao najznačajniju ulogu u stihovno –tematskom kontekstu, zapisujući tekstove o nostalgiji, odlascima, moru, ljubavi i domovini. Morna se izvodi na gitari, violini, klaviru te cavaquinhu koji je u biti kapverdski ukulele, a veći sastavi koriste i puhačke instrumente poput trube i klarineta.

Najpoznatiji izvođači morne su Cesaria Evora, Banam Ildo Lobo i Titina.

Coladeira ili koladera svoje korijene vuče iz tridesetih godina prošlog stoljeća kada su lokalni glazbenici počeli eksperimentirati s mornom ubrzavajući njen tempo kako bi glazba bila plesnija i življa. Coladeira je kroz desetljeća mijenjala svoj oblik te upijala utjecaje latinoameričke i britanske glazbe. Za razliku od ozbiljnije tematike morne, coladeira ima zaigraniji karakter pa tako glazbu prate satirični ili šaljivi stihovi. U coladeiri se koriste isti instrumenti kao i u morni.

Funaná je plesna i vesela glazba brzog tempa koja neodoljivo podsjeća na karipsku glazbu. Prije no što je Cabo Verde proglasio nezavisnost of Portugala 1975. godine, funaná je bila zabranjena jer su je portugalski kolonizatori smatrali subverzivnom i previše afričkom. Funaná se izvodi na harmonici, uz udaraljke i instrument pod imenom ferrinho. Ferrinho zapravo komad metala u koji se struže drugi metalni predmet kako bi se dobio specifični zvuk funané. Taj je glazbeni oblik popularan je svugdje u svijetu te se izrazito dobro prilagodio suvremenim elektroničkim instrumentima tako da se prepoznatljivi ritmovi mogu čuti po mnogim svjetskim klubovima.

Batuque, batuco ili batuku najstariji je glazbeni stil Zelenortskih otoka, točnije s otoka Santiaga, a tradicionalno ga izvode samo žene iako se danas priključuju i muškarci. Naime, u kolonijalno doba bubnjevi su bili zabranjeni ali žene koje bi grupno išle prati robu bi svoje oprano rublje stavile među bedra i po njima lupale ritam kao na bubnju. Jedna bi žena bila zborovođa te pjevala o svakodnevnim događajima i političkim zbivanjima, zbor bi odgovarao ili ponavljao njezine riječi, a na koncu bi se iz kruga izdvojilo nekoliko žena koje bi plesale u ritmu zbora. Batuque je stil koji možda najviše govori u prilog ljudskoj potrebi za glazbom ali i neslomljivom duhu koji će naći način za izražavanje, bez obzira na sankcije vladajućih struja. Neki od najpopularnijih predstavnika batuqua su Orlando Pantera, Tcheka i Vadú.

Isto kao funaná i batuque, tabanka je bila  u nemilosti vladajućih kolonizatora i katoličke crkve jer  se smatrala odviše afričkim stilom pa je, jednako kao i funaná, bila zabranjivana do proglašenja neovisnosti. Tabanka je glazbeno slična batuqueu jer također ima strukturu odgovor-pitanje gdje zbor ponavlja ili odgovara na pjevanje zborovođe. Instrumenti koji se tradicionalno koriste su bubnjevi, udaraljke, zviždaljke i conches (truba od školjke), no danas se koriste i moderni instrumenti.

Nadam se da ste se kroz ovo kratko glazbeno putovanje uspjeli zaljubiti u Cabo Verde i njegovu glazbu prepunu osjećaja, boja i povijesti, čiji akordi zvuče kao probijanje valova na oceanu. Morna, coladeira, batuque, funaná i tabanka su samo dio glazbenog bogatstva Zelenortskih otoka koja očarava svojim emocijama, ritmovima i onom neodoljivom, neprevedivom riječju sodade koja opisuje osjećaj tuge, čežnje i nježne melankolije, specifičan romantični weltschmertz na kapverdski način, najlakše razumljivog kroz pjesmu Cesárie Évore.

%d blogeri kao ovaj: